De waarde van de euro ten opzichte van de dollar stond woensdag opnieuw onder druk. De Europese munt zakte daarbij voor het eerst in lange tijd onder de grens van 1,06 dollar. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De euro lijkt in een vrije val te zijn en weet maar geen bodem te vinden. Woensdagochtend daalde de euro/dollar naar een 12-jaars laagterecord van 1,056 euro. En de index voor de waarde van de euro ten opzichte van een mandje van valuta’s van de belangrijkste handelspartners van de eurozone kelderde zelfs naar het laagste niveau in 13 jaar tijd.

Er zijn twee directe aanleidingen voor rappe waardedaling van de euro. De Amerikaanse Federal Reserve zal volgende week bij het rentebesluit waarschijnlijk niet langer zal zeggen dat het geduldig zal zijn met het verhogen van de rente. Dat is een signaal dat de Fed in juni al de rente kan gaan verhogen. Het uitzicht op een renteverhoging door de Fed en de relatief sterke Amerikaanse economie werkt als een magneet op speculatief kapitaal buiten de VS dat op zoek is naar rendement.

Met name in de eurozone valt voor beleggers geen pepernoot meer te verdienen, nu de ECB op maandag met grof geweld obligaties is gaan kopen. ECB-directielid Benoit Coeure zei dinsdag dat de ECB op maandag voor ruim 3 miljard euro aan obligaties heeft gekocht, genoeg om aan de maandelijkse doelstelling van 60 miljard euro aan obligatieaankopen te voldoen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Probleem voor de ECB is dat het de markt voor staatsobligaties aan het leegvissen is. De rente is dan ook nog verder naar beneden getuimeld sinds de ECB zich in de markt heeft begeven (let op dat de effectieve rente daalt als de koers van een obligatie stijgt). Veel staatsleningen hebben hierdoor inmiddels een negatieve effectieve rente. De uiteenlopende rente tussen de VS en de eurozone in combinatie met de relatief sterke Amerikaanse economie en belabberde Europese economie zorgen ervoor dat beleggers euro’s dumpen en dollars kopen.

2. Die trade, euro’s verkopen en dollars kopen, is – om in het jargon van de markt te spreken – overbevolkter dan een Indiase trein tijdens spitsuur. Iedereen doet het. Mocht het zo zijn dat de Fed afziet van een renteverhoging, bijvoorbeeld omdat de harde dollar voor deflatie zorgt en de groei afremt, of dat de ECB de obligatieaankopen moet staken vanwege bijvoorbeeld een gebrek aan verkopers van obligaties, dan zal de valutamarkt op zijn grondvesten trillen. Beleggers die euro’s hebben verkocht en dollars hebben gekocht weten dan niet hoe gauw ze hun dollars moeten verkopen om euro’s terug te kopen. En omdat niet iedereen tegelijkertijd door de uitgang past, zal de euro/dollar koers verticaal gaan. Omhoog wel te verstaan.

Anderzijds kan de euro nog veel zwakker worden als de ECB en de Fed nog verder doorgaan (doorslaan) op het ingeslagen pad. De ECB moet misschien nog agressiever gaan optreden om genoeg obligaties te kunnen opkopen, wat de euro geen goed zal doen. De Fed heeft op zijn beurt beleggers keer op keer gewaarschuwd dat het onvoorspelbaar zal zijn met renteverhogingen. Beleggers slaan de waarschuwingen van de Fed vooralsnog in de wind en denken dat het wel mee gaat vallen met de renteverhogingen. Als de Fed besluit beleggers een lesje te leren, dan zal de dollar echt poeierhard worden.

3. Wie had dat nou gedacht: Fugro's grootaandeelhouder Boskalis wil af van de beschermwal van de bodemonderzoeker. Boskalis, dat een belang van 20 procent houdt, wil af van de beschermmuur die Fugro kan optrekken om ongewenste overnamekandidaten buiten de deur te houden. Het baggerbedrijf wil nu dat aandeelhouders tijdens de jaarlijkse vergadering gaan stemmen over het omver werpen van de beschermmuur. Maar, zegt Boskalis, dit alles is niet de opmaat voor een overnamebod. Natuurlijk niet.

4. De Duitse energiereus E.On heeft woensdagochtend zijn grootste verlies ooit bekendgemaakt nadat rivaal RWE op dinsdag met bloedrode jaarcijfers kwam aanzetten. E.On leed een nettoverlies van 3,2 miljard euro vanwege 5,4 miljard euro aan afschrijvingen op de energiecentrales. Een jaar geleden boekte E.On nog een nettowinst van 2,1 miljard euro. De onderliggende winst, waarop E.On het dividend baseert, kelderde met bijna een kwart naar 1,6 miljard euro, wat de energiemaatschappij noopte het dividend te verlagen met een dubbeltje naar 50 eurocent per aandeel. Duitse energiemaatschappijen zitten in zwaar weer vanwege afschrijvingen op de verliesgevende conventionele energiecentrales. Marktenergieprijzen staan namelijk op bodemniveaus, vanwege goedkope gesubsidieerde duurzame energie.

5. Beveiligingsbedrijf Gemalto bevindt zich in goed gezelschap: bijna elke groot bedrijf is wel eens slachtoffer geworden van een cyberaanval. Volgens een artikel van Bloomberg zouden vooral grote advocatenkantoren een doelwit zijn. Volgens het financieel persbureau zou bij 80 procent van de advocatenkantoren wel eens digitaal zijn ingebroken. Advocatenkantoren zijn namelijk goed op de hoogte wat voor snode overnameplannen hun klanten (grote bedrijven) wel niet hebben. Dus als u nog eens een onverklaarbare koerssprong van een fonds ziet en een aantal dagen later de overname van het bedrijf in kwestie wordt aangekondigd… u bent gewaarschuwd.

6. De Griekse premier Tsipras heeft het maar zwaar en heeft nagenoeg geen concessies gekregen van de eurozone. Geen schuldkwijtschelding en toch wel privatiseringen van staatseigendommen. En minder hard bezuinigen zit er waarschijnlijk ook al niet in.

Tsipras heeft daarom besloten het over een andere boeg te gooien en dreigt nu Duitse eigendommen in Griekenland te onteigenen omdat Duitsland herstelbetalingen na de Tweede Wereldoorlog niet zou hebben betaald. Tsipras hoopt met de dreigementen betere voorwaarden af te dwingen voor de noodkredieten waarover Athene in onderhandeling is met de eurozone. Tsipras' timing is perfect, want de trojka is vandaag terug in Athene voor het onderzoeken van de Griekse staatsfinanciën om te kijken of het land in aanmerking komt voor de leningen. Juist, de trojka waarvan Tsipras had beloofd dat ze nooit meer zou terugkeren naar Griekenland.

7. Spaarders en pensioenfonds: u kunt rustig slapen volgens ECB-bestuurslid Ewald Nowotny. Nowotny zei woensdag tegen Bloomberg dat negatieve rentestanden niet erg lang zullen duren, tenzij de ECB er met de obligatieaankopen niet in slaagt inflatie en groei te stimuleren. Want als veel rentestanden negatief blijven omdat de groei en inflatie zwak blijven, “dan moeten wij nog eens goed nadenken”, aldus Nowotny.

8. Europese beurzen staan woensdag op stevige winsten en hebben inmiddels de verliezen van de afgelopen twee dagen goed gemaakt. Met name exporteurs doen het goed, en dat komt weer door de sterke daling van de euro.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl